Suomen Eurasier Kerho ry

Kilpirauhasen tutkimustulokset

NimiBirgit's Pride Honey Bunny
 
Tutkimuspäivä31.03.2023
T4tulos viitearvoissa
TSHtulos yli viitearvon
T4/TSHtulos viitearvoissa
T4vtulos viitearvoissa
 
Tutkimuspäivä10.03.2023
T4tulos yli viitearvon
TSHtulos yli viitearvon
T4/TSHtulos viitearvoissa
T4vtulos viitearvoissa
 
Tutkimuspäivä21.02.2023
Tgaapositiivinen
T4tulos alle viitearvon
TSHtulos yli viitearvon
T4/TSHtulos alle viitearvon
 
Sairastunut, lääkitysKYLLÄ
 
 
Huom!
Tgaa arvo positiivinen tai rajatapaus ei automaattisesti ole sairas, mutta se antaa viitteitä siitä, että koira voi mahdollisesti sairastua myöhemmin. Kun arvot T4 ja T4/TSH ovat alle viitteen ja TSH on yli viitteen, on koira todennäköisesti jo sairastunut. Yksittäinen arvo voi olla alle tai yli viitteen ilman että koira on sairas tai sairastumassa. Kun koira sairastuu voi tgaa positiivinen arvo muuttua negatiiviseksi. Kilpirauhaskoetuloksiin voi myös vaikuttaa muu tulehdus, nartun juoksuaika, rokotus ym. Tällöin tutkimukset on hyvä tehdä myöhemmin uudelleen.

Eurasierin jalostussuositukset kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta:
Suositellaan, että jalostukseen käytettävät koirat testattaisiin kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta. Nuorille, 1-2 vuotta vanhoille koirille suositellaan TGAA-testiä (tyreoglobuliinivasta-ainetesti). Yli 2-vuotiailta koirilta suositellaan lisäksi määritettävän TSH ja T4 hormoniarvot.

Koira, jonka TGAA-testitulos on positiivinen, joka ei osoita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ja sen TSH ja T4 arvot ovat viitearvojen sisällä, voidaan parittaa vain TGAA negatiivisen koiran, jolla on normaalit TSH ja T4 arvot, kanssa. Käytettäessä TGAA positiivista koiraa jalostukseen sen TSH ja T4 hormoniarvojen määrityksestä ei saa astutushetkellä olla yli 6kk aikaa ja koiraa tulisi käyttää jalostukseen vasta 4-vuotiaana tai vanhempana. Jalostukseen käytetyn TGAA positiivisen koiran jälkeläiset tulee tutkia kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta.

01.04.2014 ja sen jälkeen astutetuilla koirilla tulee olla kilpirauhastutkimustulos ennen astutusta ja tutkimustulos ei saa olla 12 kk vanhempi.
 
« Takaisin