Suomen Eurasier Kerho ry

Elämää eurasierin kanssa

Tältä sivulta voit lukea arkielämästä ja hauskoista tilanteista eurasierin kanssa.

Eläminen eurasierin kanssa vaatii huumorintajua, kärsivällisyyttä ja joustokykyä. Joudut varmasti törmäämään seuraaviin tilanteisiin useammin kuin kerran:

1) Olet suunnitellut lenkkireitin mielessäsi ja luulet varanneesi lenkille riittävästi aikaa, mutta juuri tänä päivänä eukkusi päättää olla poikkeuksellisen vastentahtoinen. Jokainen suunta on väärä ja jokaisesta nurkkauksesta löytyy aivan taivaallinen haju, jota olisi pakko päästä haistelemaan. Lenkillä meneekin tuplasti pidempään kuin luulit ja joudut luultavasti myös muuttamaan lenkkisuunnitelmiasi.

2) Talossa on niin hiljaista, että sinun on pakko mennä tarkistamaan, että onhan koirasi vielä hengissä. Ei tassujen rapsetta, ei haukahduksia eikä "piippausta". Huokaiset helpotuksesta, kun löydät eukkusi nukkumasta talon perimmäisestä nurkasta.

3) ...äskeiseen kohtaan liittyen: talossa on hipihiljaista, ja aivan yhtäkkiä koirasi mörähtää "mukamas" ohikulkijalle. Säikähdät hieman ja menet katsomaan: siellä ei ole mitään.

4) Eukkusi ei varsinaisesti seuraa sinua huoneesta toiseen, mutta se tarkkailee sinua. Eukkusi saattaa esimerkiksi maata toisella puolella huonetta, mutta seuraa silmä kovana ettet vain livahda huoneesta. Jos vaihdat huonetta, eukkusi tulee hetken kuluttua perästä ja asettuu jälleen pienen matkan päähän makaamaan ja vahtimaan tekojasi.

5) Ostaessasi eukun saat samalla todella tehokkaan oravatutkan, jolta ei jää yksikään orava huomaamatta. Eukkusi saattaa myös ottaa elämäntehtäväkseen pitää takapihasi oravattomana alueena.

6) Saat kuulla kehuja siitä, miten rauhallinen ja hienovarainen koirasi on, kun se leikkii toisten koirien kanssa. Todellisuudessa se on vain hieman diivaileva ja varauksellinen.

7) Ihmiset tulevat sekoittamaan koirasi todella usein lapinkoiraan. Joskus tyydyt vain myötäilemään, sillä et jaksa oikaista väärinkäsitystä. Jos eukullasi on osittain tai kokonaan sininen kieli, saat myös tottua vitsiin: "Koirasi on käynyt mustikassa kun sillä on tuollainen kieli!"

8) Jos eukkusi on nirso, päivän ilouutinen saattaa olla se, että se on kerrankin syönyt kuppinsa tyhjäksi.

9) Eukkusi nukkuu oven edessä tukkien poispääsyn, ja yrität hypätä sen yli herättämättä sitä. Kuitenkin juuri kun olet saanut molemmat jalkasi toiselle puolelle, päättää eukkusi nousta ja lähteä perääsi.

10) Koirasi ei juurikaan hauku, mutta se ilmoittaa tarpeensa "piippaamalla".

11) Kun eukkusi havaitsee että olet lähdössä, se liimautuu ulko-oven eteen, ettet vahingossakaan unohtaisi sitä. Jos tarkoituksesi on kuitenkin lähteä ilman sitä, se varmasti tekee lähtösi hankalaksi: se ei siirry ennen kuin olet saanut oven laitettua varovaisesti kiinni (joutuen koko ajan varomaan sitä, ettei eukkusi häntä jää oven väliin).

12) Et oikein koskaan ole perillä siitä mitä eukkusi tahtoo: se saattaa tuijottaa nälkäisenä, mutta kun annat sille ruokaa, se ei koskekaan siihen. Eukkusi saattaa tulla hakemaan huomiota, mutta kun annat sille sitä, se tahtookin vetäytyä syrjään. Eukkusi saattaa tulla hakemaan sinua lenkille, mutta lenkillä se tahtookin mahdollisimman pian takaisin kotiin.

FI MVA Armas "Axu" om. Minna

Voisko tuolle epäluuloisuudelle olla jotain tehtävissä. Emme ole koskaan pettäneet, mutta koiran käytös puhuu muuta. Vaseliini kädessä tassuja varten saa koiran häviämään pöydän alle. Ei edes keksi auta. Tassuihin EI kosketa, suuta saa kopeloida vaikka kuinka. Pienikin poikkeama käytöksessä ja koira häviää maisemasta. Seuraa puhetta tarkasti, väärät sanat ja toiminta ja varauksellisuus iskee heti. Kaikki liikkuva pihalla saa kyytiä eli jahtia löytyy. Muut koirat, pyörät kaikki saavat olla rauhassa. Ei kiinnosta, mutta ne hajut...

Essente Taquiri Tobo "Kidi" om. Leena

– Kotiin tulevat vieraat nuuskutellaan häntä vispaten läpi, ängetään rapsutettavaksi ja saattaa yrittää jopa syliin. Muualla kuin kotona ei välitä juurikaan ihmisistä, saattaa haistaa mutta yleensä jättää noteeraamatta mitenkään ja jos jossain yleisellä paikalla joku yrittää väkipakolla iholle, on varautunut mutta sietää.

– Lenkillä vastaantulevat koirat tai ihmiset eivät kiinnosta, mennään ohi. Yövieraiden aikaan saattaa käydä vierasta haistamassa, toteamassa siinä näkyy olevan ja lähtee pois.

– Meillä Milo ohittaa nätisti ihmiset lenkillä sen kummempia reagoimatta. Jos kumminkin ihminen pysähtyy lepertelemään Milolle tai alkaa rapsuttelemaan, menee Milo aivan onnesta sekaisin ja ei pysy nahoissaan. Kyläilijät Milo ottaa avosylin vastaan. Usein koittaa tunkea jopa syliin.

– Kotona vahtii, haukkuu varsinki miesvieraat. Ei anna välttämättä vieraiden ihmisten koskea. Lenkillä ei reagoi muihin ihmisiin.

– Lenkillä ei kauheasti välitä, saattaa vähän vetää tms. Uusia ihmisiä käy haistelemassa ja sitten lähtee pois. Jos joku vieras koettaa silittää niin saattaa perääntyä ja alkaa haukkua. Muutamaan tuttuun ihmiseen on tosi kiintynyt, heidät otetaan aina suurella ilolla vastaan.

– Lenkillä tuntemattomat ihmiset ei kiinnosta ellei mennä luokse, jos on mukana koira saattaa kiinnostaa mut sekin on usein tarkasti valikoitua kenen luokse olis kiva mennä ja kenen ei. Toki sit jos mennään jonkun luokse niin käy haistamassa. Sera on varautuneempi eikä sitä niinkään kiinnosta tuntemattomat ihmiset mut jos mennään lähelle Soma kyllä heiluttaa häntää ja menee ite haistelemaan. Kylään kun tulee ihmisiä ni haistelevat tarkasti, häntä heiluu ja jos on tuttu vieras, käytössä on usein vaan kaksi jalkaa.

– Huisku ilahtuu aina, jos huomaa jonkun kiinnittävän siihen huomiota. Jos ohikulkijaa ei kiinnosta, ei kiinnosta Huiskuakaan. On vaan paha, jos ohikulkija jää tuijottamaan sitä koska pelkää, Huisku tahtoisi silti moikata... Toisten koirien kanssa pitäisi päästä leikkimään, mutta tulee ihan kiltisti ohi jos kiellän.

– Kalhu-ukkoa ei kiinnostanut, vaikka ohikulkeva ihminen olis roikuttanut sille avattua nakkipakettia, ihmiset noin keskimäärin oli sille aika yhdentekeviä (paitsi mummot ja rakennusmiehet). Toisille uroksille yritti usein rähjätä, etenkin vanhemmiten.

– Rölli ei lenkillä ollessa välitä yhtään mitä ympärillä tapahtuu. Kulkee jossain omassa kuplassaan, joka on kehittyny nyt vanhemmiten. Kotona ottaa kaikki vieraat vastaan ensin voimakkaalla vahtihaukulla ja sen jälkeen tunkemalla syliin.

– Manta haluaisi lenkillä päästä ihan jokaisen koiran ja ihmisen luokse. Syliin tietenkin mikäli mahdollista. Kotona se vieraille haukkuu jos viitsii, kun Rölli haukkuu kuitenkin. Kaikki tutut ja tuntemattomat on yhtä kivoja ja jokaisen syliin voi tunkea välittömästi huomiota hakemaan.

– Kaapo lenkillä ei oo oikeen kiinnostunut vieraista, jotkut naisihmiset kiinnostaa niin kovasti et jää vaikka istumaan tienposkeen oottelemaan et menee ohi ja sit tyytyväisenä lähtee tepastelemaan perässä. Jos lenkillä vieras jää juttelemaan niin Kaapo käy haistelemassa kaikkia mutta ei oikein tykkää jos kosketaan, varsinkin jos syöksytään kohti otsaa silittämään. Lapset saa silittää ja kädet saa pesun ku yleensä ne varmaan haisee kaikelta ruualta. Toisen koiran omistaja saa yleensä rapsuttaa Kaapoa mennen tullen sukupuolesta riippumatta.

– Miehiä kotona ei siedä, eikä oikeestaan missään paikassa minkä kokee omaksi reviiriksi. Haukahtelee, öhisee, vahtii. Ärsyttävä piirre jota ollaan yritetty kouluttaa pois. Yleensä hetken päästä rauhoittuu mutta käy välillä tsekkaamassa kuonolla tökkien et mikä meininki. Naiset ottaa vastaan varauksella ja saattaa vähän öhistä alkuun mutta antaa sitten olla. Tutut ihmiset tervehditään häntä heiluen pusujen kera ja peppua tyrkyttäen jos sais vähän persrapsuja.

– Kotona Moss ilmoittaa vieraat. Jos tulee tuttu niin pää menee jalkojen väliin ja halutaan rapsuja. Jos tuntematon niin hetki haukutaan, katsotaan kaukaa ja sitten käydään nuuhkimassa että kukas tämä on.

– Lenkillä ollaan lenkillä eikä vieraat kiinnosta. Jos joku jää juttelemaan niin Moss tulee yleensä viereen istumaan kunnes jatketaan matkaa. Riippuen juttelijasta saattaa Moss mennä haistamaan.. Useimmiten ei. Eikä ota herkkuja tuntemattomalta.. Tiputtaa maahan ja katsoo minua, että liekö tuo on syötävää.

– Carloksen mielestä vieraat ihmiset on epäilyttäviä. Joskus ei huomaa ja joskus saattaa jopa käydä puhisemaan, jos ihminen käyttäytyy hänen mielestään oudosti tai on täysin mustat vaatteet tai päässä joku outo hattu. Kaikki eläimet on ihanaakin ihanempia, mutta Carloksen mielestä ne saisivat tulla kadulla vastaan ilman omistajiansa.

Eurasier Finland -Facebook-ryhmä

Haluatko oman tarinasi tälle sivulle? Lähetä tarinasi sivujen ylläpitäjälle osoitteeseen webmaster(at)eurasierkerho.fi