IFEZ tietokanta on siirretty lokakuussa 2024 vanhasta ohjelmasta online versioksi ja yhteistyökumppani ja tietokannan toimittaja on dogbase.
Jatkossa kerholla on kaksi henkilöä, joilla on valtuuden käyttää ohjelmaa yhden sijaan. Edelleen ainoastaan yksi henkilö pystyy lisäämään koirien tietoja järjestelmään.
Keskusteltiin käyttökokemuksista ja ongelmista.
Useat kerhot mainitsivat ongelmaksi kielen: tietokanta on kokonaan saksankielinen, vaikka englanninkielistä versiota toivottiin.
Lisäksi ainoat laajemmat ohjeet ovat myös saksankielellä, joka vaikeuttaa käyttöä ja käyttöönottoa.
Kokouksessa luvattu kaksi asiaan liittyvää Zoom-koulutusta marraskuun puoliväliin ja koulutukset on tarkoitus myös nauhoittaa.
Lisäksi tiedusteltiin, onko vanhasta järjestelmästä mahdollista tehdä vielä datan vaihtoa, mutta tämä ei kuulemma enää onnistu.
Jokainen jäsenmaa on perinteisesti tehnyt oman vuosiraporttinsa kokousten väliselle ajalle eli yleensä siis syyskuusta-lokakuuhun.
Tänä vuonna Alankomaat ei toimittanut omaa raporttiaan vedoten tuplamäärän työtä, kun heilläkin raportoidaan kerhon toimesta yksi kokonainen vuosi esim.
ensi vuonna koko vuoden 2024 tapahtuneet asiat eikä kesken vuotta. Vuosiraportit ja niiden sisällöt vaihtelevat huomattavan paljon eri jäsenmaiden kesken.
Tämän vuoden vuosiraportit ovat lehden liitteinä ja käännökset on tehty Essi Savio (saksankieliset) ja Joanna Viili (englanninkieliset) toimesta.
Kokouksessa keskusteltiin raporttien tilannetta ja tulevaisuutta. Gisela (IFEZ sihteeri) mielestä olisi sääli, jos raportteja ei tulisi kaikilta kerhoilta.
Raporttien osalta enemmistö oli sitä mieltä, että ne tehdään jatkossakin, mutta Suomi muutaman muun maan ohella totesi, että siitä tosiaan on aika paljon
enemmän vaivaa tehdä se IFEZ "vaatimalle" seurantajaksolle.
Brigitte ehdotti, että tehdään lomake, joka täytetään vuosittain ja se laitettaisiin esimerkiksi IFEZin kotisivuille, josta se olisi helppo jokaisen noutaa.
Ehdotettiin myös, että kokous olisi alkuvuonna, mutta tämä ei ilmeisesti useasta eri syystä johtuen onnistu, joten kokous järjestetään jatkossakin syksyllä.
Asia ei ollut virallisella käsittelylistalla, mutta keskustelu rönsyili aihepiiriin raporteista keskustelun myötä.
Asia on ollut viime vuosina useasti esillä ja tähän liittyen oli valittu jo työryhmäkin, mutta koronan alettua asia jäi jäihin.
Paul ehdotti, että otetaan asia käsittelyyn omana kokouksenaan. Keskustelua mm. IFEZn roolista: onko tarkoitus olla muutakin kuin pelkkä tietopankki,
asettaa esimerkiksi minimistandardit kerhoille? Miten halutaan näyttäytyä ja mitä olla?
Gisela mainitsi, että meillä on jo olemassa IFEZ sertifikaatti, mutta suurin osa halusi keskustella asiasta enemmän.
Kokouksen mahdollista ajankohtaa kyseltiin, mutta sitä ei vielä päätetty.
Suomi ehdotti, että mahdollinen kokous asiaan liittyen olisi keväällä maan oman vuosikokouksen jälkeen, jossa asiaa voisi tiedustella jäsenistöltä.
Ehdotettiin, että jokainen kerho voisi kirjoittaa Klausille, Helmutille ja Giselalle 17.12.2024 mennessä ja vastata kysymykseen
"pelkkä tietopankki vai jotain muuta" ja muu keskustelu aiheesta siirrettäisiin tulevaisuuteen.
Äänestettiin asiasta ja enemmistön päätöksellä asiaan palataan sähköpostein joulukuussa.
Pöytäkirjasta 2023: EVN tekee jalostukseen hyväksyttyihin eläimiin liittyvää yhteistyötä Embarkin kanssa, sillä siellä tehdään monipuolisimpia geenitestejä
ja siten jokaiselle koiralle voidaan luoda geeniprofiili. Tämä avaa paljon ovia esim. geneettisesti periytyvien sairauksien tutkimisen suhteen. Hinta on
126,00 euroa per koira. EVN jakaa seuraavassa kokouksessa kokemuksia ja hyviä puolia. Tämä lisätään esityslistaan.
EVN on viime vuoden aikana kerännyt 20-30 koiran näytteet Embarkiin (koirien DNA-testaus).
Datan käyttöoikeus säilyy kuitenkin omistajilla, joten siihen ei oikein päästä käsiksi.
Ehdotettu selvittää, josko kerho voisi tehdä Embarkille oman tilin, jota kautta omistajat voisivat jakaa koiriensa tiedot.
Paul kertoi, että EVN yrittää testata kaikki jalostuskoirat. Tieto kyllä tulee, mutta vielä ei ole täysin selvää, mitä sillä voidaan tehdä ja mitä kaikkea testata -
ehkä taipumuksia eri sairauksiin. Bettina sanoi, että olisi hyvä, jos kaikki kerhot teettäisivät vastaavanlaisia laboratoriotutkimuksia.
Generatio sopisi kuulemma parhaiten johdonmukaiseen analysointiin ja Jutta oli tästä samaa mieltä ja kertoi, että monet eurasierkerhot käyttävät nimenomaan
Generatiota eivätkä esim. Embarkia.
Renate totesi, että ehkä Embarkin tiedoilla voisi tehdä pienen Excelin ilman henkilö- ja koiratietoja.
Mirjam ehdotti, että Embark ja Generatio-tulokset voitaisiin koota yhteen, jotta vertailu olisi helpompaa.
Tähän Bettina totesi, että kyseiset asiat eivät onnistu, hän on näitä kysellyt monta kertaa.
Bettina tiedusteli samalla, että pitäisikö tarjouksia vertailla, että tiedetään, mikä laboratorio sopisi parhaiten.
Saksa eli EKW ja KZG ovat kuitenkin jo päättäneet että käyttävät Generatiota eivätkä tee sen suhteen enää muutoksia.
Myös ECA (Itävalta) ilmoitti heidän käyttävän Generatiota. Generation dna-paketti on kuulemma 100 euron luokkaa.
AKC:lle (Yhdysvaltojen kennelliitto) pitää toimittaa dna-näyte kaikista jalostuskoirista ja Embark tekee heidän kanssaan yhteistyötä ja tarjoaa labrat suhteellisen
edullisesti, jonka vuoksi heidän ei ole järkeä lähettää näytteitä myös toiseen paikkaan ja maksaa siitä vielä enemmän.
Embark maksaa heille noin 150 euroa ja AKC tarjoama testi noin puolet siitä. Generation toimimisesta heillä ei ole tietoa.
Brigitte kävi läpi asian taustaa ja tämä on käsitelty myös heidän vuosiraportissaan, josta asiasta voi lukea tarkemmin.
Lyhyesti asia vaikuttaa yksittäistapauksilta, eikä ole syytä jatkaa asian ihmettelyä.
Jutta kertoi Generatiolla olevan testi ja tämän tiedon tulleen KZG:ltä, joka oli taas kuullut Englannissa syntyneestä pentueesta, jossa sairaus oli ilmennyt.
Geenitesti saatiin ilmeisen nopeasti aikaan, jolla etsittiin kyseisen taudin kantaja koiria lisäselvitystä varten.
Asia oli kaikkinensa aika sekava, koska Englanti ja Saksa eivät ole kommunikoineet asiasta kovinkaan hyvin keskenään.
Keskusteltiin urosten sperman keräämisestä. Asiaan on viime vuosina tullut selkeä kulttuurin muutos.
Ennen on ollut ns. sääntö, jonka mukaan nartun ensimmäinen pentue pitäisi saattaa aluilleen aina luonnollisesti,
mutta erityisesti koronan myötä tämä suositus on poistunut IFEZ osalta.
EKW on harkinnut tärkeimpien urosten spermapankin koostamista ja ensimmäiset ajatukset tähän liittyen on jo vaihdettu.
ECA on pakastanut kahden uroksen spermaa tulevaa varten ja ovat tarpeen vaatiessa valmiita lähettämään sitä ulkomaillekin.
He olivat sitä mieltä, että asiaan liittyen olisi tärkeää alkaa hyvinkin pikaisesti valistamaan koirien omistajia.
Sperman kerääminen varmuuden vuoksi olisi todella hienoa, koska näyte voidaan aina hävittää, mutta hyvien koirien menehdyttyä keräämismahdollisuutta ei ole.
Keskusteluissa otettiin esille kuitenkin mm. se, että vaikka kerholla olisi oma agenda urosten sperman keräämiselle ja säilyttämisellä,
tämän hetken tiedon mukaan sperman omistaa aina koiran omistaja - ei kerho. Pitää selvittää sopimusasioita vielä tarkemmin.
USEC totesi, että nuorten koirien spermaa olisi hyödyllisempää kerätä, koska laatu on usein parempaa.
Viimeisimmän Eurasier-Uutisten numerossa on Giovanna puheenvuoro aiheesta.
Hyperlipidemiassa triglyseridien (hypertriglyseridemia), kolesterolin (hyperkolesterolemia) tai molempien määrä veressä on koholla.
Giovanna toivoo, että kaikki jalostuksesta vastaavat henkilöt pitäisivät sairauden mielessään, jos törmäävät epäselviin löydöksiin.
Koirien maahantuonnissa on syytä olla myös tarkkana ja pitää silmällä mahdollisia alttiuksia.
ECI totesi, että mm. ranskalaiset kasvattajat eivät mielellään jaa kolesterolitietoja julkisuuteen.
Asia on edelleen aktiivisesti keskusteluissa, mutta koska edelleenkään ei ole löydetty geneettistä markkeria niin geenitestiä ei myöskään ole saatavilla. Erityisesti Ruotsissa on ilmeisesti edelleen syntynyt pentueita, joilla on löydetty yskää. Hankaluutta asiaa lisää mahdollisten geenimutaatiota kantavien koirien omistajat, jotka eivät ole suostuneet lähettämään koiransa näytettä tutkittavaksi. Edelleen syytä olla hereillä, jotta löydettäisiin lisää koiria, jotka ovat kantajia.
Suomen kohteliaasti kieltäydyttyä ensi vuoden puheenjohtajuudesta, seuraavana järjestyksessä oleva ECA Helmut Jamning otti vastaan puheenjohtajuuden 1.1.2025 alkaen.
Helmut ehdotti Salzburgin tilaa ja EVN toivoi lisätietoa kustannuksiin ja matkoihin liittyen. Muiden kerhojen edustajat huomauttivat, että kokous on järjestetty jo Suomessa, Alankomaissa, Sveitsissä ja tietysti Itävallassa Wienin lähellä, mutta ei Stuttgartissa. Ajankohdaksi ehdotettiin 25.-26.10.2025 ja tarkempi tieto kokouspaikasta kerrotaan myöhemmin.
Jalostustoimikunnan puolesta,
Joanna Viili
Jalostustoimikunnan sihteeri ja IFEZ vastaava